Şanzıman Beyni Arızaları Nelerdir?

Otomatik şanzıman valf gövdeleri genel olarak alüminyum bloklar ve selenoidlerden oluşmaktadır. Bloklar içerisinde yağı dağıtan labirentler ve bunları yönlendiren bir takım elektrovanalardan (selenoid) bulunmaktadır.

Şanzıman Beyni Neden Bozulur?

Zamanla çalışan metal parçaların aşınmasından kaynaklı boşluk oluşması veya kavrama balatalarından dökülen tortu ve tozların şanzıman yağını kirletmesinden kaynaklı valflerin sıkışması gibi nedenlerden dolayı valf gövdesi anormal çalışarak şanzımanın çalışma yapısını bozmaktadır. Bunun sonucu vuruntu, geç vites değiştirme, hiç vites değiştirmeme gibi çeşitli arızalar ortaya çıkabilmektedir.

Şanzıman beyni arızası olarak nitelendirilen bu arızalar, doğru müdahaleler ile ortadan kaldırılmazsa, kısa süre içerisinde otomatik şanzıman arızaları ortaya çıkacaktır. Otomatik şanzıman beynin arızalarının tetiklediği bu arızaların bir kısmı otomatik şanzıman arıza kodları ile kendini belli ederler. Arıza kodları için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Elektriksel olarak bakıldığında valf gövdesi üzerinde çalışan selenoidler zamanla işlevselliğini yitirdiği gibi, yağın kirlenmesinden kaynaklı selenoidlerin çalışma hareketlerinin kısıtlanması veya selenoid burçlarının aşınmasından kaynaklı nedenlerden ötürü yine şanzımanın anormal çalışmasına sebep olmaktadır.

Selenoid Testi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir