Opel Vectra aracınızda vites geçişlerinde vuruntu, boşa düşme, geç doldurma, çift doldurma gibi arızalarınız varsa muhtemel bir otomatik şanzıman beyni arızası yaşamaktasınız. Opel Vectra şanzıman beyni arızası tamiri için doğru adrestesiniz.
Opel Vectra araçlarda hangi tip otomatik şanzımanlar kullanılmıştır?
- 2002-2003 arası 2.2 dti modellerde 5 ileri 55-50 şanzıman beyni
- 2005-2008 arası 1.9 dti modellerde 6 ileri AF40 şanzıman beyni
Opel Vectra Şanzıman Beyni Revizyonu
Firmamızda Opel Vectra otomatik şanzıman beyni tamiri 55-50 ve AF40 Kalın modeli için garantili olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte şanzıman beyni tamir işleminin kesin sonuç verebilmesi için, şanzımanın ve tork konvertör veya kavramanın durumundan emin olunması gerekmektedir. Bundan dolayı garantimiz sadece kendi servislerimizde, şanzımana da tarafımızca onarım/kontrol uygulanması durumunda geçerlidir.
Garantili Opel Vectra Şanzıman Beyni Tamiri
Türkiye’de sadece firmamızda bulunan beyin test makineleriyle Opel Vectra araçlardaki otomatik şanzıman beyin ünitelerinin test ve onarımını Atco otomatik şanzıman merkezi olarak garantili olarak yapabilmekteyiz. Şanzıman beyni onarımı esnasında hidrolik ünite tamamen açılarak içerisindeki valfler ve kanallar değişik metotlar ile ölçülmekte, revizyon ve değişim işlemleri bu testlerin sonucunda yapılmaktadır.
Şanzıman Beyni Tamirini Nasıl Yapıyoruz?
Şanzıman beyni tamiri işleminde önemli bir adım solenoid valf kontrolü ve tamiridir. Firmamızda gerçekleştirilen revizyon esnasında hidrolik beyin üzerindeki bütün selenoidler, kendilerine özel olarak imal edilmiş test bloklarında araçtaki çalışma koşullarına uygun basınç, sıcaklık, tetikleme değerleri ve süreleri göz önüne alınarak itina ile test edilmektedir. Testi olumlu geçen selenoid valfleri kullanıma sunulurken, testi geçemeyen selenoid valfler yenileri ile değiştirilmektedir.
Hidrolik ünite yenilendikten sonra test edilmiş selenoid valfler gövde üzerine monte edilir. Bundan sonraki etapta onarımı tamamlanan şanzıman beyinleri Tübitak destekli projemiz ile imak edilen ve Türkiye’de sadece firmamızda bulunan 4 özel test makinesinde test edilmekte ve test sonuçları mühendislerimiz tarafından kontrol edilmektedir.
Unutmamak gerekir ki: Şanzıman beyninin sorunsuz olarak işleyebilmesi için şanzımanın ve tork konvertörünün de sorunsuz çalışması gerekmektedir. Şanzıman içinde veya tork konvertöründe bir arıza var ise beyin onarımı yapılsa dahi şikayetleriniz devam edebilir. Bundan dolayı şanzıman beyin revizyon işlemlerimize sadece aracın diğer aksamları da İstanbul Kartal, İstanbul Levent, Ankara ve İzmir’de bulunan ana servislerimizde müdahale edildiğinde garantili olarak müşterilerimize sunmaktayız.
Astra otomatik şanzıman beyni arızası tespiti için İstanbul, Ankara ve İzmir’deki servislerimizden birisini ziyaret ederek, aracınıza cihaz bağlayıp arıza tespitini nokta atışıyla bulabiliriz üstelik bu hizmetimizi de size ücretsiz bir şekilde sunmaktayız.
Opel Vectra Şanzıman Beyni Tamir Fiyatları
Güncel Opel Vectra şanzıman beyni revizyonu fiyatlarımızı öğrenmek için aşağıdaki telefonlardan bize ulaşabilirsiniz.
Atco Otomatik Şanzıman Servisi 0850 640 06 85 – Dahili- 17 ve 0552 606 87 84
Aracım Opel Vectra 2.2 DTİ otomatik vites. Aracımda 2. vitesten 3. vitese yükseltirken ve 3. vitesten 2. vitese düşürürken vuruntu yapmaktadır. Ayrıca aracım “D” den “R” ye alınca araç sıcakken vuruntu yapmaktadır. Haricinde 1 den 2. vitese 3.vitesten 4,5. viteslere geçişlerinde herhangi bir problem yok.
Merhaba Oğuzhan Bey, belirtmiş olduğunuz arızaya göre şanzıman beyninizde arıza var olarak görünüyor. Daha net bir tespit için aracınıza cihaz ile bağlanıp arıza kodlarına bakmamız gerekmektedir. Dilerseniz İstanbul Kartal, İstanbul Levent, Ankara ve İzmir’de bulunan servislerimize uğrayıp diagnos ile ücretsiz arıza tespiti yaptırabilirsiniz.
merhabar.Ankaradayım araçta 3.viteste boşa düşme sorunu var.vectra c af23 otom.sanziman.ariza tesbiti ucretsizmi. tamiri en fazla kaç liraya olur.tesekkurler
Merhaba Fatih Bey, arıza tespiti ücretsizdir. Şanzıman beyni revizyonu ise işçiliği ile birlikte 10 ile 12 bin arasında çıkar. Boşa düşme problemleri genelde şanzıman beyninden kaynaklanabiliyor, nadiren de olsa şanzımana müdahale gerekebilmektedir.
Merhabalar, Opel Vectra 2003 ,2.2 DTİ Otomatik vites.
Sabahları zor çalışiyor , 3000 bin deviri geçmiyor hız sorunu ,rampalarda zor cıkiyor.
Site İçi Arama
Son Yazılar
Son Yorumlar
Arşivler
Kategoriler
Meta